tiistai 27. maaliskuuta 2012

Ajoitukset syynissä

Voi elämä että tuo ennakointi onkin vaikeaa. Juuri kun on oppinut Lucan kanssa ennakoimaan, niin sitten vaihdetaankin astetta tehokkaampi paketti alle ja aloitetaan kaikki alusta. Noh, ei nyt aivan kaikkea, mutta melkein. Toisaalta, ihanteellinen tilanne, että on aluksi oppinut kunnolla ajamaan apupyörillä, ennen kun heitetään jyrkkään alamäkeen kertaakaan pyörää ajamatta. Mahdollisuudet selviämiseen ovat siis paremmat, mutta muutos vaatii aina työtä.

Leian kanssa ennakointi on vielä tärkeämmässä roolissa ja kaikki täytyy tehdä vielä aiemmin. Noh, yksinkertaista. Vauhti on kovempi kuin Lucalla, eli esteille tullaan kovempaa ja nopeammin ja lisäksi ponnistupaikka on puolet kaempana. Ja siinä, missä minikoiran kanssa myöhästynyt valssi näyttää hieman suuremmalta kaarteelta, joka ei aina edes ole niin merkittävä, että siihen puututaan, maksi on ehtinyt jo väärälle esteelle. Jos minin kanssa ajoitus on hieman pielessä, konkreettinen haitta on aika marginaalinen. Maksin kanssa samanlainen virhe johtaa usein väärään rataan seuraavan 5 esteen sisällä, mikäli helpottavia "lepoesteitä" ei ole tiedossa. Vaikka tilanteen saisi pelastettua, niin yleensä joku(nen) rima ainakin tipahtaa ennekoinnin myöhästymisen takia. Ennakointi ja oikea-aikaisuus on siis todella opettelemisen arvoinen asia.

Noh, haasteistahan minä pidän, joten otetaan haaste vastaan! :) Oikealla suunnalla selkeästi ollaan, mutta treeniä tarvitaan. Eilisissä Niinun treeneissä oli muutamat ennakoivat valssit sekä todellinen ennakoinnin testaus: välistävedot. Oli lievästi haastavaa. Etenkin kun esteväli oli suuri ja vetoja oli 3. Kiteytettynä, myöhässä olin. Muutamia kohtuullisia suorituksia tuli, mutta jokaisessa olisi ollut parantamisen varaa. Toki täytyy hieman antaa itselleen anteeksi, eikä heti vaatia täydellisyyttä, koska emme ole näitä juuri harjoitelleet. Seuraavassa pätkää treeneistä.


Se, mihin olen enemmän kuin tyytyväinen on tuo alku. Lähdöt ovat hienoja ja nyt Leia on tosissaan oppinut katsomaan eteen ja esteitä. Videosta tuota ei aivan näe, mutta lähtötilanteessa minulla oli suora näköyhteys Leiaan ja este oli sivuummalla. Enää ei ollut tietoakaan ekan esteen ohituksesta, vaan hienosti katse kohdistui menosuuntaan ja tein kaiken varmistelematta mitään. JESH!! Eka valssi on suht onnistunut, hieman sekin olisi voinut aiemmin alkaa. Toinen valahtaa, mutta tuohon emme puuttuneet, vaan tärkeämpää oli se, että Leia hakeutui hienosti esteelle. Ekaa kertaa tehtiin kepitkin Niinulla radan osana. Tämä oli nyt viimeinen vakiokerta Niinulla tänä keväänä. Ollaan edistytty hurjasti tämän reilun 4kk aikana, joten ei voi olla kun tyytyväinen. :)

Muutama onnistunut ajoitus kevennykseksi. Viime keskiviikkona Oreniuksella Lucan kanssa suoritusvarmuus oli kohdallaan. Nolla tuli. Rata oli kaiken kaikkeaan hyvä suoritus, mitä nyt pientä unohdusta takakulmassa ei huomioida. Siinä siis itse olin lennossa vaihtamassa ohjausta ja keskenkaiken muistinkin, että eihän näin pitänyt tehdä. Kohdassa 0:32 on sitten se, mistä tykkäsin. Ah, hieno valssi ja ajoitus kunnossa. :)


Muutama totuus valsseista ja persjätöistä ja miksi ne eivät onnistu. Miksi ei, on lähestulkoon aina sama: myöhässä. Oikea-aikanen valssi ja persjättö on VALMIINA ennen kuin koira on ponnistanut. Liikesuunta on aina kohti seuraavaa estettä ilman suurempia steppailuja. Ei voi jäädä ihmettelemään ja katsomaan kun koira suorittaa estettä, koska silloin ohjaus on auttamatta myöhässä. Yleensä tästä myöhästymisestä saa haukut, joten jos koirasi toistuvasti haukkuu kun olet vaihtamassa puolta sen edessä, olet auttamatta myöhässä! Hyväksi havaituksi tavaksi tutkia omia valsseja ja niiden ajoituksia on videoiminen. Koska ajoitus on niin sadasosien tarkkaa touhua, ei pelkät toistot välttämättä auta hahmottamaan omaa tekemistä. Treenien jälkeen videon katsominen on rehellisintä, mitä voi tehdä. Video ei kaunistele suoritusta, vaan näyttää karun totuuden. Suosittelen painamaan pause-nappia siinä kohdassa, kun koira ponnistaa. Katso sen jälkeen pysäytetystä kuvasta missä kohdassa ohjauksesi on. Tässä vaiheessa esimerkiksi valssin tulisi olla valmis ja suunta kohti seuraavaa estettä. Mikäli tilanne ei ole tämä, olet myöhässä! Jatketaan harjoituksia! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti